Повна версія статті для журналу про 3 день LFW

Для людей, котрим небайдужий світ моди, Lviv Fashion Week став майданчиком, на якому молода українська модна галузь перетинається з більш розвиненою індустрією країн світових fashion-лідерів. Тож невід'ємною частиною Львівського Тижня Моди є покази гостей-іноземців. Цього сезону їх було напрочуд багато і почати цю розповідь хочеться із показів третього дня, що відбувся у приміщенні Західно-Українського Автомобільного Дому Mercedes-Benz.

Першим відбувся показ колекції весна/літо 2014 бренду San Andr?s Milano. Головою цього бренду є Andr?s Caballero, котрий вперше побував в Україні за такої нагоди. На прес-конференції можна було довідатись про те, що за походженням пан Caballero — мексиканець, котрий навчався в Інституті Моди Марангоні і вже понад дванадцять років мешкає в Мілані. Він заснував свій бренд у 2003 році. У 2008 вони стали частиною проекту Fashion Incubator від Італійської Палати Моди, а у 2012 прийняли участь у проекті Alter Romo від Vogue Italia.

У представленій колекції Andr?s Caballero вшановує країну свого походження, Мексику.

Колекція інспірована картонною лялькою на ім’я Люпіта - традиційною мексиканською іграшкою у вигляді молодої дівчини в барвистому купальному платтячку, білих шкарпетках та чорних туфельках.

Про Андреса говорять, що він дизайнер-кравець, якими були представники “старої школи” модель'єрів. Сам він розповідає, що займається виготовленням колекції на всіх етапах створення — від ескізів і покрою до примірки і посадки... Їхній одяг — це вбрання для інтелектуальної жінки, жінки із задатками справжньої леді. Мета цієї марки — створити одяг, котрий сучасна жінка зможе вдягнути куди завгодно, коли їй заманеться і за будь-якої нагоди. І, хоча, задачею номер один вони вважають зручність і комфорт для людини, котра носитиме їхні вироби, та навіть у колекціях pret-a-porter часто використовують ручну роботу, зокрема вишивку. Тканини завжди тільки натуральні і виготовлені в Італії — шерсть, льон, шовк (часто використовують фактурні матеріали). Щодо аксесуарів, котрі видно підчас показу, то такі речі, як сумки, окуляри чи взуття є результатом співпраці з іншими брендами.

Оскільки сам Andr?s Caballero виглядав дуже стильно, хотілось розпитати і про те як він формує свій гардероб. Тож дизайнер зізнався, що найбільше полюбляє поєднувати нові та вінтажні речі. Багато чого для нього шиють у його власній майстерні, а сорочку, котра на ньому зараз він зробив собі сам. Він радить при купівлі одягу думати одразу про те, як ви будете поєднувати цю річ з іншими у комплекті.

Щодо самого показу, то можна з задоволенням стверджувати, що ця колекція була дуже ніжною, свіжою, веселою і делікатною водночас... Особливо привабливим виглядали фактурні текстури суконь та літніх пальт з жакарду квіткового візерунку та вишивка фігурними пайєтками, що нагадували картинки із дитячих калейдоскопів. В цілому, колекція справляла враження легкості, а поєднання таких кольорів як салатовий та яскраво-рожевий зробили її енергійною та милою.

Наступною подією вечора став показ марки вірменського гостя Kevork Shadoyan - SHADOYAN FASHION. Цей дизайнер відомий своїми вечірніми сукнями із надзвичайною кількістю декоративних елементів та пропагандою національного вірменського костюму. Окрім виготовлення одягу він викладає в Єревані у мистецькій академії.

Кеворк приїздив до Львова вже втретє. Зізнався що Львів полюбляє набагато більше за Київ, вважає його дуже гарним і особливо цінує тутешню атмосферу. Про натхнення каже, що його надихає саме життя і будь що, у чому є його прояви: від природи і їжі до музики і гарних жінок.

Колекція, котру привіз до Львова, складається з декількох частин, зокрема: весільних та вечірніх суконь, національного вірменського костюму та народного строю для дітей. Найчастіше він використовує білий шовк, атлас та мереживо, а також ручну роботу вірменських майстринь (національну вишивку) і часто сам фарбує тканини.

З цим дизайнером відбулась цікава розмова про важливість самоідентифікації модель'єрів з пострадянських країн (де надзвичайно довго fashion-індустрії як такої не існувало) у сучасному великому Світі Моди. Пан Шадоян розповів, що був першим у Вірменії, хто почав пропонувати національні костюми у весільній моді. Тоді, у 2001 році, йому казали: “Навіщо ти це робиш? Ніхто не буде такого купляти... Яка наречена це захоче?” Але тепер він став відомим саме завдяки цій праці, його речі купляють відомі та впливові люди. Подекуди, йому і зараз радять сконцентруватися на сукнях в стилі “Haute couture”, але він вважає що варто свідомо пропагувати національну культуру і сподівається що саме цим впише своє ім'я в історію...

Також хотілось зрозуміти як цьому митцю вдається поєднувати свої прозорі шифонові сукні та деяку традицію табуйованості проявів сексуальності для вірменських жінок. На це Кеворк зізнався, що багато його клієнтів мешкають поза Вірменією. Але за місяць він буде демонструвати цю колекцію там і тоді використає непрозорі підкладки для декотрих моделей...

А про таку нову частину своєї роботи, як одяг для дітей пояснив: багато показів мав у вірменській діаспорі в США і його постійно питали і просили: “Чого не зробиш національних костюмів для дітей? У чому їх хрестити, водити до церкви у святкові дні?..” тож він створив 25 одиниць дитячого одягу.

Оскільки колекція складалася з різних блоків, це вносило деяку неоднорідність у сприйняття. Натомість надзвичайно вразили деякі елементи: як от неймовірної складності вишивка бісером або понаднормово довгі серпанки фати, що чарують погляд... Загалом, хочеться зазначити, що деякі кольорові поєднання видаються дещо важкими для нашого (більш європейського) смаку (наприклад чорний з насичено-червоним і зеленим), але треба обов'язково пам'ятати про те, що такі поєднання є властивістю іншої національної культури...