Повна версія статті для журналу про 2 день LFW

Другий день 12 Львівського тижня моди повністю зайняв проект OFF SCHEDULE — створений для того аби молоді дизайнери мали можливість продемонструвати навіть невеликі свої колекції... Усього п'ятнадцять дизайнерів цьогоріч брали участь у цьому проекті і про роботи деяких з них, хочеться розповісти детальніше.

Lena Vasenko зробила показ із трикотажних суконь та брючних костюмів класичного крою із незвичайними призбираними рукавчиками. Вона використала яскраві та чисті кольори: жовтий, білий, блакитний. Родзинкою колекції стали декоративні елементи у вигляді дерев, листя яких вишите на тканині перламутровими гудзиками.

Наталя Свентах представила дуже жіночні шифонові плаття у зелених та блакитних відтінках. Аби підкреслити образи, дизайнерка використала двоколірні шкіряні пояси із перфорацією та масивні бісерні нашийні прикраси ручної роботи. На декотрих моделях були накидки із цупкої матерії з вишивкою у вигляді сови...

Ірина Мороз продемонструвала дуже оригінальну колекцію, основним лейтмотивом якої став стиль ковбоїв часів Дикого Заходу. Кожна модель виглядала як подружка Клінта Іствуда часів його найкращої доби. Комплекти із блуз та штанів або спідниць були виконані із тканин різної фактури: простої бавовни, джинсу та шкіри. За основу палітри тут взяли білий, світло-блактиний, бежевий та коричневий кольори. У кожному образі використовувався класичний ковбойський крислатий капелюх. Дуже оригінально виглядали деталі (наприклад пояс-корсет) виконані у швейній техніці “вафлі”, а найнезвичнішим елементом комплектів стали боковинки, що вдягаються поверх штанів (стилізовані шкіряні чапси) і видозмінюють силует у більш жіночний. Єдине зауваження до цієї колекції: аби не виглядати як актор із вестерну у реальному житті варто роз'єднувати такий одяг по різним комплектам.

Наступні четверо учасників проекту приїхали із Білорусії і мушу відзначити, що всі глядачі у залі визнали цей блок найсильнішим.

Тур Тать'яна відшила свою колекцію із трикотажу в незвичному кольоровому поєднанні сірого з теракотовим та оранжевим. Фасони костюмів були дуже милими та м'якими, сказати б навіть дещо піжамними... Натомість вишивка та прикраси у вигляді морквочок та перчинок додавали моделям якоїсь особливо хвацької жвавості та пікантності.

Показ Шаш Андрія викликав у мене щирий захват, адже оцінити по достоїнству такі образи може тільки справжній прихильник соціального жанру науково- фантастичної-літератури. Усі образи були сповнені приємної і помітної, але не надмірної маскулінності; вони були дуже цілісними і гармонійними — такі образи легко уявити собі в кіно про суспільство майбутнього, де навіть набивний малюнок, що був присутній у кожному комплекті, стане впізнаваним символом привладної організації.

Особисто для автора цих рядків фаворитом дня стала колекція Косцової Наталі, адже вона складалася з усього, що є таким милим моєму серцю: черепів, вишуканої похмурості, плащів, шкіри, довгих суконь, оригінальних головних уборів і музики Мерліна Менсона в якості супроводу. Оплески не стихали довго...

А найвишуканішою та найелегантнішою стала колекція Терещук Ірини. Практично усі образи були однотонними: у модному зараз відтінку кемел або білими чи кольру кави з молоком. Через усю колекцію ненав'язливо проходив жокейський стиль, а вироблені з хутра капелюхи з козирком нагадували характерний прийом бренду Moschino. Оригінальні ідеї дизайнер втілила з допомогою варіації на тему двобортного коміру класичного пальто і шкіряних аксесуарів: ременів та кінної упряжі.