Хто? і Як? - Lesia Semi

Навесні 2015 розпочалась діяльність нового бренду -  Lesia Semi.

Гучний старт - масштабна колекція представлена у "Арена-Львів", вишуканий одяг високої якості http://lvivfashionweek.com/designers/lesia-semi/lesia-semi-aw-2015...

Влітку було представлено перший парфюм марки та круїзну колекцію, а на останньому LFW відбулась презентація другого парфюму та показ колекції на сезон весна-літо 2016 http://lvivfashionweek.com/designers/lesia-semi/lesia-semi-ss-2016. Вже 17 грудня відбудеться новий передноворічний показ.

Коли на небосхилі львівської fashion-спільноти з'являється бренд, що працює так активно, усім цікаво дізнатися, що за особистість стоїть за показами та презентаціями. Тож читайте моє інтерв'ю із Лесею Семі - задовільніть свою цікавість :)

Лесю, розкажіть, як виникла ідея створити власний бренд одягу?

Моя присутність у цій сфері почалася з трирічного досвіду роботи швеєю на трускавецькій фабриці, де вироблявся одяг для експорту в Данію, а паралельно я отримувала вищу освіту. Цей досвід втілився у прискіпливому ставленні до якості пошиття власного одягу тепер, оскільки європейські замовники ставлять дуже високі стандарти. Згодом 6 років я працювала у готельному бізнесі і коли зрозуміла, що хочу працювати на себе та робити щось своє, згадала про виготовлення одягу. Певний час я відновлювала старі знання і здобувала нові, щоб стати власне дизайнером. І от, навесні 2015 представила першу колекцію...

 

Ту, яку ми бачили на Арена-Львів?

Так, я розуміла що у Львові і в Україні дуже багато дизайнерів, зокрема з багаторічним досвідом роботи. Проте мені хотілося відрізнятися від інших. Я переглядала різні колекції, намагалась знайти свій особливий стиль. Показ в приміщенні Арена-Львів був організований, щоб якось виокремитися серед інших дизайнерів, зробити велику колекцію (на подіумі було представлено 43 одиниці) і привернути до себе увагу. І саме місце сподобалося - там було достатньо площі, щоб усі глядачі сиділи в першому ряду.

 

Ви не зіткнулися особисто з тим, що серед львівських дизайнерів вважається дуже важливим мати диплом ЛНАМ?

Мене запитували про це неодноразово і я завжди чесно відповідаю: Ні, я там не вчилася”. У мене є дипломи (економічний та інші), але вони лише орієнтують у справах, основні знання дає практика.

 

Ви не остерігаєтесь копіювань зі сторони інших дизайнерів?

Я кажу так: “Якщо мене копіюватиме Китай, значить я вже буду дуже відома!” Ніхто не застрахований від плагіату - головне бути попереду. Хтось може скопіювати те, що я вже створила, але ніхто не знає подальших планів. З кожним новим сезоном додаватиму щось нове у свій бренд і вже навесні усіх сильно здивую :)

 

Ви вкрай грамотно ведете свій бізнес: дає про себе знати минулий досвід чи користуєтесь консультаціями спеціалістів?

Ні з ким не консультуюсь. Просто увесь попередній час роботи в інших сферах складався з постійного саморозвитку та вдосконалення, я звикла постійно бути в русі. Не можна розслаблятися. А також інтуїція — треба мати чуття, як вести свою справу.

 

Для вас бренд Lesia Semi як явище – це більше бізнес і заробіток чи творчість і самореалізація? Якби справи не йшли так добре, як хотілося б, ви б працювали в дизайні до останнього чи просто почали би легко займатися чимось іншим?

Я впродовж 2 років вирішувала, чим хочу займатися, і після усього цього часу та вкладень вже не покину дизайн і ніколи не зупинюся. Усвідомлюю, що кожний бізнес має свої сходинки, складніші моменти, але це не причина, щоб зупинятися. Після кожного пройденого етапу завжди аналізую, що як відбувалося і роблю висновки. Якщо є що виправити, тоді просто працюю над собою.

 

Чи немає для вас протиріччя у поєднанні роботи дизайнера з готовими колекціями і діяльності ательє як пошиву на індивідуальне замовлення?

Я вважаю правильним поєднувати це, оскільки постійні клієнти часто потребують індивідуального підходу, якихось особливих деталей, врешті-решт просто ідеальної посадки по фігурі. Кожна жінка одягом хоче підкреслити свою красу…

 

Як ви розділяєте свою особисту функцію як дизайнера і функції своєї команди?

Я створюю ескізи і передаю їх конструктору. Він створює лекала — я їх перевіряю і далі на кожному з етапів затверджую результати праці своїх підлеглих: увесь процес пошиття регулярно переглядаю і контролюю, щоб отримати бажаний стандарт якості. Хочу, щоб люди, подивившись на річ, могли сказати: “О! Це стиль пошиття Лесі Семі.” Мій бренд молодий і я повинна започаткувати та встановити ці рамки, це уявлення, щоб бренд був впізнаваним. Команда ще не повністю зібрана - зараз мені бракує швей. Це робота не одного року - щоб вони з одного погляду розуміли, що від них вимагають.

 

Я помітила, що з кожним показом з'являються разом з одягом прикраси, аксесуари — картузи та сумки, в бутіку помітила взуття... Ви ж не виробляєте ці речі самостійно, розкажіть про аксесуари?

За моїми ескізами інші фірми створюють замовлення. Намагаюся провадити свій бізнес так, як мені в ролі клієнта хотілося б сприймати цей товар чи послугу. Якщо у мій магазин приходить покупець, щоб придбати сукню, він одразу може знайти ідеально підібрані аксесуари - щоб не бігати по всьому місту й не шукати бозна-де те, чого бракує - це ж іноді не один день може зайняти.

 

Ваша перша колекція була такою дуже дизайнерською, концептуальною, кожна річ в ній була особливою, ні на що не схожою. Натомість друга справила враження більш молодіжної, комерційної в хорошому сенсі слова. Ви змінили своє уявлення про потенційного клієнта?

Насправді ні... Просто влітку усім жінкам так хочеться більше легкості, мобільності. Я намагалася додати в цей одяг простоти, щоб він ні до чого не зобов'язував. При цьому колекція розпочиналася з спортивних коротких речей, а завершилася сукнями та брюками, які підійдуть для офісу. Додавши до них яскравих аксесуарів, можна піти кудись увечері.

 

Чи є у вас улюблені дизайнери, роботами яких захоплюєтесь?

Я не дуже хочу називати імена, оскільки навіть в одного дизайнера можуть бути колекції, які вважаю вдалими і навпаки... Загалом я орієнтуюся на відомі європейські бренди: мене надихає історія домів моди, які існують десятиріччями, вдало зберігають та розвивають своє ім'я, незважаючи навіть на невдалі роки та труднощі. Моя найбільша амбіція - своїм брендом прославити Україну в світі.

 

Чи можете ви сформулювати, з якими основними труднощами стикається кожний адекватний дизайнер, розпочинаючи свою діяльність?

Першочергова проблема - те, що усі тканини закуповуються закордоном у валюті. Привозимо їх сюди, проходимо складні процедури на кордоні, шиємо в Україні і продаємо тут за гривні, таким чином вартість тканини складає дуже великий відсоток від кінцевої вартості. Тобто, на мій погляд, основною проблемою є відсутність в Україні текстильного виробництва належної якості, щоб ми могли використовувати переважно свої, українські матеріали.

 

Чи вималювалось у вас реальне уявлення про ваших справжніх клієнтів? Оскільки часто уявлення дизайнерів про тих, для кого вони хотіли б шити, не співпадають із реальністю стовідсотково.

Це постійно зайняті ділові жінки, замовлення від яких я отримую телефоном, строки виконання вкрай обмежені. Часто буває лише одна примірка, готову річ відправляємо вже з кур'єром. Ці жінки потребують компромісу між стриманістю ділового стилю та дещо прихованою, непоказовою сексуальністю... Звісно, вони люблять вдягатися стильно і вбачають вишуканість у грі фактур та силуетів. Часто вони орієнтовані на європейські уявлення про стиль. Найприємніше, коли клієнти, які мають дуже великий гардероб, телефонують мені і кажуть: “Леся, я твої штани не знімаю!” або “Ший мені таку саму сукню іншого відтінку, оскільки я не встигаю її прати!” Хорошим показником є те, що люди, купуючи одяг у мене, часто вирішують придбати його знову також у мене, а не їхати на черговий шопінг в Мілан чи ще кудись.

 

Розкажіть про ідею та процес створення власної лінії парфумів.

Я обожнюю парфуми і у мене їх дуже багато. З моменту ідеї започаткування бренду я одразу планувала не лише одяг. Знайшла в Києві парфумерів, які могли б зробити парфуми для мене тут в Україні. Перший аромат вийшов дуже швидко — вони одразу зрозуміли, що саме мені потрібно. Оскільки другий парфюм має значно відрізнятися від першого, робота над ним була набагато детальнішою. Я їздила в Київ, впродовж двох днів наді мною “експериментували”: на які запахи краще реагую, які краще запам'ятовуються, які приємні, і які не дуже. Складали ольфакторну карту. Я розповіла, якою буде наступна колекція, який образ цієї жінки, котру неможливо забути (і потім відобразила це у рекламному ролику). Впродовж місяця вибирала основу, згодом серединку і шлейф. Потім парфюм готувався і вистоювався, оскільки чим довше він настоюється, тим відчутнішими будуть його ноти. Надалі я також буду створювати парфуми, але по одному аромату в рік, і приурочені до літніх колекцій.

 

Нещодавно відкрився ваш перший бутік у Львові, прокоментуйте цей етап.

У мене були різні варіанти, де відкривати перший магазин, але я вирішила все ж зробити це у Львові - щоб побачити, як це буде працювати, які питання виникатимуть, адже простіше все вирішувати “на місці”, а не на відстані.

В магазині є продажі і є нові замовники, які прийшли через цей магазин. Тим більше, в центрі Львова є можливість привернути увагу закордонних гостей. Тож у цьому сенсі бутік — не просто місце продажу, але й можливість збільшити клієнтську базу.

 

Що найприємніше у вашій роботі?

Зранку мені справді хочеться йти на роботу. Приходити і бачити усіх людей, з якими працюю, і розуміти, що вони також захоплені роботою, як і я. У мене вкрай інтенсивний графік, часто працюємо допізна… Коли працюєш над новою колекцією і приходить натхнення - починаєш малювати одне, друге, третє і одразу уявляти, яку тканину де використаєш і хто це буде носити і в яких ситуаціях (уявляю цілісну картину). І радієш! Тобто ще нічого не створено, але ти вже радієш, яке все це буде класне. Потрібно відчувати радість від кожного процесу, щоб потім люди відчували це в одязі - твоє власне захоплення.

При підготовці показів є багато стресу, але у перші секунди, коли показ відбувся - відчуваєш неймовірний кайф і позитив просто зашкалює!

 

Стандартне питання: плани на майбутнє?

Вже 17 грудня відбудеться презентація передноворічної колекції. У мене багато планів на представлення бренду закордоном. Взагалі усе, що я роблю, роблю для того, щоб створити міцний бізнес, бренд і справу, який зможуть перейняти мої діти.