Чоловічий гардероб

Покажу вам тут повну версію своєї статті для журналу Ріа (номер за жовтень 2012) присвячену чоловічому гардеробові...

Свого часу я з задоволенням переглянула в інтернеті лекцію історика моди Олександра Васіль'єва “Секс і мода”. Чудовий автор цієї лекції починав її з того, що пояснював: протягом сотень і тисяч років усі зміни в моді так чи інакше були спрямовані на приваблення протилежної статі. Мені здається, що наші чоловіки зовсім про це не думають... Як часто у Львові я бачу таку картину: вулицею крокує пара: вона — вишукана красуня, в модній сукні, із зачіскою та манікюром, а він... таке... сутуле “дещо” зі своїми вічними “сємками”... Брр! Це був такий ліричний відступ, тому що проблема моди для наших чоловіків лежить значно глибше ніж питання самого одягу. 

Я завжди наголошую на тому, що в ідеалі одяг повинен передавати ваш внутрішній світ, підкреслювати вашу особистість... Чи відомо вам, що перше враження про вас складається всього за сім секунд?!! і другого шансу скласти перше враження вже ніколи не буде! Тож, чоловіки, зрозумійте: дівчина вашої мрії може просто не звернути на вас увагу і про ваш цікавий внутрішній світ нічого не дізнається, поки у натовпі вас запросто можна сплутати із тисячами таких самих львів'ян — в темних спортивних штанях, пожованій футболці і дурнуватій кепці.

Існує стереотип, що зовнішність важлива лише для жінок, але з точки зору стилю, для чоловіків мати гарну фігуру навіть важливіше, адже у жінок є тисячі хитрощів як приховати зайву вагу чи зробити ноги візуально довшими, а от коли чоловік стає схожим на карикатурного “інспектора Голопупенко“, то від його привабливості не лишається і сліду! Тому, любі чоловіки, менше пива — більше спортзалу! Коли ваші плечі з допомогою тренажерів стануть ширшими, а стегна вужчими, тоді й купівля одягу стане задоволенням.

Ще один важливий нюанс: не сподівайтеся набути слави стильного мачо, поки носите зачіску “втік з дитбудинку” - в будь-якій перукарні вам за 30 гривень зроблять симпатичну чоловічу стрижку з урахуванням рис обличчя, а деяким чоловікам насправді ДУЖЕ пасує довге волосся і зібране у хвіст на потилиці, воно лише підкреслює їх мужність, тож задумайтесь...

Можна довго пояснювати вам елементарні речі, але мовчати більш не можу лише про одну: про чоловічі руки! Дорогенькі мої, те, що ви не жінка, не означає, що можна ходити з долонями як наждачний папір і з кілограмом землі під нігтями! Навчіться користуватись найпростішими манікюрними інструментами і жінкам захочеться, аби ваші руки до них торкалися.

Тепер перейдімо безпосередньо до одягу! Одяг повинен відповідати декільком вимогам: він повинен бути доречним для вашого способу життя, він повинен бути зручним і обов'язково мусить підкреслювати переваги вашої зовнішності.

 

Подумайте про те, чим ви займаєтесь у своєму житті: для цього навіть є спеціальна “вправа” - протягом місяця треба записувати свої заняття, наприклад: робота в офісі, спортзал, зустріч з друзями, побачення із дівчиною в ресторані, відвідини рідних... Кожне з цих занять потребує різного одягу і чим частіше трапляється котресь із них, тим більше відповідного одягу мусить бути у вашому гардеробі. Тобто, якщо ви працюєте в офісі зі строгим дресс-кодом по 8 годин в день, 5 днів на тиждень, а у вашій шафі лише 2 ділових костюми і 3 десятки футболок із мультяшками... то це неправильний гардероб!

Далі: для більшості чоловіків походи по магазинах за одягом з дитинства асоціюються з чимось непотрібними і незрозумілим і завжди з мамою “за руку”... Та от, мама вас дуже любить, але для неї ви завжди залишитесь маленьким хлопчиком і вдягати вона вас буде завжди відповідно — у светрики з геометричним орнаментом епохи 90-х... Якщо у вас є дівчина, попросіть її допомогти вам, або зверніться до консультанток у магазині — вони там саме для цього. Забудьте про Краківський ринок і перемістіть свої погляди на ТЦ “King Cross Leopolis”. Не маю наміру робити їм рекламу, але там на одній території зібрано цілу купу непоганих магазинів із чоловічими відділами, де є одяг для різних вікових і соціальних категорій та різного рівня цін. Оберіть кілька магазинів, стиль яких вам підходить і можете сміливо закуплятися там знову і знову, тому що цей одяг добре пасуватиме один до одного (для цього працюють цілі армії дизайнерів, створюючи сезон за сезоном капсульні колекції, де все між собою добре сполучається). Ще один важливий момент: розміри та лекала. Не пошкодуйте витратити день на обхід усіх цих крамниць і примірку одягу перед дзеркалом, аби знайти крамницю, де розміри та лекала ідеально вам підходять, оскільки розмір XL (чи будь який інший) у різних брендів може дуже відрізнятися і сидітиме на вас по різному. Міряйте сорочки та джинси, брюки та піджаки — саме по цим речам найбільше видно погану посадку.

Джинси — це окрема розмова... Джинси носять майже всі, але боже, як мало хлопців виглядають в них нормально... Бачили рекламні фотографії відомих денім-брендів? Ось так ви і повинні виглядати в джинсах! Аби так і було, коли купляєте джинси, зважайте на наступні моменти: вони повинні бути вашого розміру в поясі і по довжині (зазвичай існує подвійна система виміру — по довжині і товщині), хоча якщо вони надто довгі, це не страшно — просто треба занести їх в майстерню і підшити (так-так! а не ходити з огризками тканини і замітати вулиці), головне аби закороткі не були. Джинси не повинні бути надто вузькими — перевірте чи зможете у них сидіти, чи не впинаються вони вам у сідниці, ніби вкрали їх у молодшого брата. Не варто купляти і надто широких (ну хіба що ви — репер...), адже немає більш жалюгідного видовища, ніж анорексичні кривенькі (ви сиділи з самого дитинства навпочіпки з друзями і “сємками” під під'їздом? тоді так, у вас криві ноги... ) чоловічі ніжки у зашироких джинсах чи брюках, коли вони звисають такими сумними повздовжніми хвильками-складочками...

Підійдіть до своєї шафи. Там є короткі балонієві шорти (більш подібні на труси), довгоносе взуття і кепка? Облийте їх напалмом і спаліть заживо! Поки ви носите ці речі — ви не стильний привабливий чоловік, ви — бидло. Спортивні штани і футбольні буци, залиште ТІЛЬКИ для футболу! Ви навряд чи будете підбирати взуття під кожний комплект одягу, тому купуйте якісне шкіряне взуття, котре прослужить вам вірою і правдою. Вам знадобляться класичні темні туфлі (чорні або коричневі - під костюм) і такого ж кольору шкіряний ремінь, кросівки темного кольору (бога ради не купляйте білих, ви ж їх в житті не помиєте!) - під джинси, шматяні кеди і шкіряні мокасини чи сандалі на літо (про відсутність шкарпеток нагадувати?) і теплі непромокаючі черевики на осінь та зиму (добре якщо це будуть дві різних пари взуття, оскільки для ваших ніг є різниця в чому ходити коли надворі +5 чи коли там вже -15...)

Навіть без посади в офісній корпорації, вам все одно потрібен хоча б один хороший костюм. Це повинна бути дуже якісна (ймовірно недешева) річ, котра сидить на вас абсолютно ідеально — він стане вам у пригоді для відвідин будь-якої урочистої події і коли ваша дівчина попросить: “ - Коханий, а давай сходимо в театр!..”, вам уже не буде за себе соромно :) Взагалі, це дуже сумно, що наші чоловіки зовсім не вміють носити піджаки, адже така річ як “клубний піджак” - це чи не найбільш стильна річ у чоловічому гардеробі, і молоді люди, котрі цим елементом не нехтують, дуже позитивно вирізняються з натовпу.

Вам звісно знадобляться кілька пар джинсів і хоча б одні світлі брюки на літо (можливо льняні), а також декілька білих та блакитних класичних сорочок (з різною довжиною рукава) та купа футболок, котрі ви так любите. Не нехтуйте картатими сорочками — вони виглядають дуже симпатично.

Також несправедливо обділеними увагою залишаються такі елементи чоловічого одягу, як кардигани (такі трикотажні “кофти” на гудзиках спереду із довгим рукавом, котрі вдягаються поверх сорочки ), шерстяні (або як шерстяні) безрукавки із трикутним вирізом горловини (такий собі кембріджський стиль) і камізельки — елемент костюма-трійки (передня частина зазвичай робиться із сукна на гудзиках, а задня із шовковистої матерії із хлястиком для регулювання ширини...) Саме ці три елементи допоможуть створити комплекти одягу для осені, коли зранку, вдень і ввечері температура повітря є різною і багатошаровість в одязі просто необхідна.

Ще трохи про наближення холодів: купіть собі пальто! Чоловіків, котрі носять пальта чомусь катастрофічно мало, а виглядають вони прекрасно!

 

Обираючи на зиму теплий светр, зверніть увагу на cветри грубої в'язки із гольфом синього, темно-вишневого, бежевого кольорів.

 

Останнє і найважливіше: якщо хочете виглядати розкішно, навчіться користуватися усіма тими чудовими аксесуарами, котрі здавна існують в чоловічій моді: починаючи від краваток, краваток-метеликів і запонок, шкіряних портфелів (я би повбивала своїх одногрупників, котрі 5 років поспіль носили один єдиний зошит на всі лекції у кульку за поясом!..) закінчуючи капелюхами, шаликами, люльками та портсигарами і аж до кишенькових годинників! Сюди ж можна додати і сонячні окуляри, тим більше, що стараннями хіпстерів стало модно носити навіть звичайні окуляри з нульовими діоптріями...

Чи відомо вам, що у 1939 році, коли у Львові вперше з'явилася радянська влада, перше що змінилось у місті — це його зовнішній вигляд, адже людям заборонили носити капелюхи, тростини, рукавички (як прояв буржуазного способу життя), в перехожих відбирали портсигари та годинники... Пора згадати і відновити свою історію, панове — Львів може знову стати елегантним містом якщо ви цього забажаєте!

 

автор: Лілія Сушко