Lviv Orchestra Fashion: на перетині модного і музичного з гірським колоритом

8 вересня о 19.30 відбудеться показ нової колекції бренду Marta Wachholz у супроводі симфонічного оркестру INSO-Lviv. Lviv Fashion Week організовує кроссекторальний проєкт Lviv Orchestra Fashion вже вдруге, незмінно за підтримки Українського культурного фонду.

Концепція нової арт-колекції Marta Wachholz передбачає використання та інтерпретацію візуальних образів косівської кераміки і візуальних елементів зі сфери авіації. Джерелом інспірацій для її створення стали мотиви і кольорова гама косівських орнаментів, а також діяльність видатного авіаконструктора та винахідника українського походження Ігора Сікорського, власника Sikorsky Aircraft, розробника літаків та гелікоптерів, що встановлювали світові рекорди у 1920-1950-х роках.

"Я була вражена, приголомшена до мурашок, побачивши, як виходять моделі в одязі з моєї колекції під живе виконання оркестром ІNSO-Lviv сюїт на теми народних пісень, що їх спеціально для показу написав український композитор Іван Небесний, - пригадує перший показ-експеримент 2019 року дизайнерка Марта Ваххольц. – Радію, що історія експерименту матиме продовження".

Для колекції, що стане поєднанням своєрідного коду гуцульської мальованої кераміки з елементами льотного одягу, було створено унікальний дизайн тканини з візерунком автентичних косівських керамічних кахлів. Косівська кераміка внесена до Репрезентативного списку ЮНЕСКО, використання та інтерпретація її візуальних образів у колекції проєкту Lviv Orchestra Fashion тим самим привертає увагу до проблематики збереження культурної спадщини.

Цього разу музичне оформлення показу спільно з оркестром творитимуть Уляна Горбачевська - співачка, акторка, режисерка, дослідниця автентичних давніх українських пісень та композиторка Марія Олійник. Солісти: MANU - електроніка; Остап Костюк - гуцульські духові інструменти, голос; Ярема Павлів - скрипка; Уляна Горбачевська - голос.

"Гуцульська музична традиція пронизана ритмами, тому легко може поєднатись з сучасними бітами, в тому числі з модних подіумів, - розповідає Уляна Горбачевська. – Тут поєднаються симфонічний оркестр, сучасні електронні біти, народні гуцульські інструменти, співанки. Оркестр надасть об’ємного звучання твору і заполонить гуцульськими гармоніями. Народні інструменти та голоси додадуть автентичного звучання. Електронна музика вибудує міст між давнім та сучасним. Бо традиція - це те, що постійно змінюється і розвивається, а отже знаходить нові форми, як себе проявити.  Ми творимо перетин – візуального і музичного, об’єднаних гірським колоритом". 

Локація: Gastroli Hall на !FEST republic, вхід вільний.