Презентація проєкту "Хранителі кодів"

17 вересня в рамках Lviv Fashion Week відбудеться презентація проєкту "Хранителі кодів" - показ одягу, тканин та прикрас української дизайнерки ZHEREBETSKA в колаборації з Tereza Barabash та Lychko Jewelry і відкриття виставки ексклюзивних тканин.

"Хранителі кодів" – проєкт, присвячений мистецтву Галичини ХІХ-ХХ ст., архітектурному стилю "гуцульська сецесія" та діяльності бюро Івана Левинського. Проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

В рамках проєкту дизайнерка Ольга Жеребецька, ткачиня Тереза Барабаш, ювелір Данило Личко та WHAT IF Creative Studio працюють над: колекцією одягу, на 80% створеною з повторно використаних матеріалів; тканинами, виготовленими старовинним українським методом; прикрасами, що відображають орнаментику будинків Львова; музикою, яка занурить в атмосферу перетину історії з сучасністю; фільмом про бюро Івана Левинського, гуцульську сецесію, моду.

Іван Левинський був не просто одним із архітекторів міста, а педагогом, розробником, громадським діячем, власником фабрики та найпотужнішим підприємцем свого часу. Він забезпечив роботою рекордну кількість людей завдяки відповідальному будівництву та зведенню споруд під ключ. Разом із колегами Левинський збудував Львів, яким ми захоплюємося сьогодні. Головний залізничний вокзал, Оперний театр, страхове товариство "Дністер", Кастелівка — близько сотні споруд було реалізовано їх силами.

“Левинський був непересічною особистістю, залишив колосальний доробок, що надихає інтерпретувати його в своїй творчості”, — зазначає майстриня Тереза Барабаш, яка спеціально для проєкту займається тканням тканин.

“Хранителі кодів — це нетипове переосмислення унікального архітектурного явища “гуцульська сецесія” через симбіоз моди, кіно та архітектури. Це ремесла, які в своєму переплетенні утворюють новий якісний, український продукт міжнародного рівня”, — розповідає дизайнерка одягу Ольга Жеребецька, яка готує колекцію.

Презентація в рамках Lviv Fashion Week є лише частиною проєкту "Хранителі кодів", продовженням якого стане прем'єра однойменного художньо-документального фільму від WHAT IF creative studio, що відбудеться 24 вересня. В жовтні експозиція переїде до м.Глиняни і буде представлена в Музеї ткацтва та килимарства.