Lviv Fashion Week SS 2020: все про 24-й сезон

10-13 жовтня у Львові пройде Lviv Fashion Week SS 2020, основною локацією якого стане Fest Republic. Програма осіннього Тижня насичена, дуже різноманітна, подекуди несподівана, і відбувається за підтримки Українського культурного фонду та Управління культури Львівської міської ради.

Незвичний і яскравий експеримент міжсекторної співпраці, що поєднає шанувальників музичного мистецтва та індустрії моди - Lviv Orchestra Fashion - відбудеться 10 жовтня у Fest Republic. Проєкт Lviv Orchestra Fashion – це презентація нової колекції SS 2020 бренду Marta Wachholz у супроводі симфонічного оркестру INSO-Lviv, спеціально для якої симфонічну сюїту на теми відомих українських народних пісень створив український композитор, музичний продюсер, член НСКУ Іван Небесний.

В основній програмі домінують українські дизайнери – колекції весна/літо 2020 продемонструють Marta Wachholz, Chereshnivska, Olena Oliynyk, Olga Steblak, 7/11 Seven Eleven, Onufriv.O, Juliya Kros, Nit.kA, Kristina Laptso. Міжнародними учасниками Lviv Fashion Week стануть італійські бренди Balossa, Salvatore Piccione, грузинський бренд Nemsen. Серед міжнародних гостей Lviv Fashion Week – представники IED Istituto Europeo di Design (Мілан), Vogue Czechoslovakia, Vogue Poland, Fashion Channel Milano, Schon magazine (Берлін), Design Scene (Белград).

Традиційно Lviv Fashion Week підтримує молодих дизайнерів. Цього сезону організатори підготували одразу два конкурсні проєкти: Lviv Fashion Week for Eco - конкурс серед дизайнерів на кращу еко-спрямовану колекцію та Future Fashion Generation - конкурс з відбору найцікавіших і найперспективніших колекцій дизайнерів-початківців та молодих брендів.

Переможцем екологічної програми для українських дизайнерів Lviv Fashion Week for Eco стала Олена Лазоренко (бренд Oppido). Олена отримує нагороду - виготовлення колекції та представлення її на Lviv Fashion Week SS 2020 за рахунок організатора. Програма включала 5-денну навчальну частину і конкурс серед учасників на кращу еко-спрямовану колекцію. Всього у Lviv Fashion Week for Eco взяли участь 36 дизайнерів з різних регіонів України. Консультації щодо екологічної складової колекцій при визначенні переможця конкурсу були надані Zero Waste Lviv.

- Готуючись до лекцій LvivFW for Eco, я прослухала онлайн курс від London college of fashion «Fashion and Sustainability: Understanding Luxury Fashion in a Changing World». 5 днів інтенсиву від Lviv Fashion Week значно доповнили і підсумували усі знання й розуміння того, чим я хочу займатися, так з’явилася ідея створити проект Vintage silk upcycling. Я дуже вдячна усім лекторам за конструктивний діалог та важливі поради. Це були приємні і плідні 5 днів навчання і напружені 20 днів роботи, які принесли мені нові знання, нові вміння, новий цікавий досвід та нові приємні знайомства. Дякую! – поділилася враженнями від проєкту Олена Лазоренко.

Переможцями конкурсу Future Fashion Generation стали молоді бренди: ORNAMENT, SOYKA, HAVRYLIV, FRBTK, Starchak, Zalesova, Iryna Soloviy. Їх колекції будуть презентовані 10-13 жовтня -  Lviv Fashion Week повністю забезпечує організацію показів колекцій переможців проєкту на основному подіумі.  

У центрі уваги Lviv Fashion Week SS 2020 – sustainable fashion, і в рамках осіннього тижня моди реалізовуються три екологічні проєкти, метою яких є популяризувати sustainable підхід серед дизайнерів та споживачів, продемонструвати, що еко-тема – це якісно, трендово та перспективно, активізувати еко-активності у роботі українських дизайнерів. Окрім екологічної програми для дизайнерів Lviv Fashion Week for Eco, на території основної локації Fest Republic діятиме простір екологічного мислення Green Space - з декоративно-технічним оформленням на еко-тематику, який міститиме інформаційну, мистецьку та візуальну складову з метою підвищення рівня еко-свідомості громадськості. Також тут передбачені окремі тематичні лекції, зустрічі, дискусії. Проєкти Lviv Fashion Week for Eco та Green Space проходять за підтримки Українського культурного фонду.

Fashion Revolution. The future of textiles – виставка, що висвітлює основні виклики fashion-індустрії та демонструє шведські шляхи вирішення та ініціативи для формування більш sustainable системи в моді. Організатори: Шведський Інститут, Посольство Швеції у партнерстві з Lviv Fashion Week.

Світове виробництво одягу зросло більш ніж удвічі з 2000 року. Ми споживаємо близько 62 мільйонів тонн одягу в усьому світі, і лише 20 відсотків повторно використовуються або переробляються. Індустрія моди - одна з найбільш забруднюючих галузей у світі. Виставка демонструє нові ініціативи, що виникають на шведській модній сцені - від дослідницьких проєктів до sustainable колекцій, від розвинутого бізнесу до стартапів, між різними індустріями та конкуруючими в іншому випадку операціями, що відкриває шлях до революції моди.

Виставка Fashion Revolution. The future of textiles діятиме 11-13 жовтня на території основної локації Fest Republic. В рамках виставки 11 жовтня відбудеться круглий стіл “Fast Fashion versus Slow Fashion”.

Sustainable колекції на Lviv Fashion Week SS 2020 представлять  бренди SOYKA, Olga Steblak, Iryna Soloviy, FRBTK, Oppido, 7/11 Seven Eleven, Starchak, Juliya Kros.

Diversity you – відверто про толерантність до інакшості

Проєкт „Diversity you” має на меті привернути увагу до питання мінливості та різноманітності поняття краси у світі моди, спровокувати соціум до обговорень та створити інформаційний розголос навколо теми, що є однією з провідних трендів сучасності і є логічним продовженням дискусій навколо понять глобалізації та толерантності у сучасному світі.

В основі проєкту Diversity you -  дві фотосесії, над якими працювали стилісти Олена Болдирєва та Ігор Степаник, фотографи Андрій Гончаренко та Марта Сирко, а моделі представили одяг дизайнерів Vozianov, Marta Wachholz, Kateryna Karol та Lesia Semi. Незвичними фотосесії є завдяки «нестандартним» у традиційному значенні моделям – людям різного віку, раси, тілобудови, з особливостями тощо, які розширюють рамки уявних і мінливих стереотипів поняття «краси», «естетики», «гармонії» і «привабливості».

Презентація проєкту відбудеться 10 жовтня в Futura Hub.

В рамках Львівського тижня моди 10-13 жовтня вперше проходитиме Lviv Fashion Cinema - новий проєкт, що поєднає моду та кіно. Lviv Fashion Cinema - це серія заходів у форматі лекція + показ фільмів про моду та дизайн, що відбуватимуться у Кінопалаці “Копернік”. Кіно-добірку спеціально для LvivFW уклали та надали Kyiv Music Film – незалежний дистриб'ютор фільмів про музику та нову культуру, авторського кіно. Будуть продемонстровані стрічки: “McQueen”, “Вествуд: панк, ікона, активістка”, “Дріс”, “Секс, мода, диско”, “Моє покоління” та “Геніальний кутюр’є”.

Основний розклад показів та презентацій сезону весна/літо 2020 доповнюватиме освітній форум, присвячений різним аспектам індустрії моди, що проводиться за участі українських та закордонних фахівців. У рамках Fashion Forum, що проходитиме у Design House та у просторі Green Space на основній локації Fest Republic з 10 по 13 жовтня, передбачені лекції "Управління стартапом у fashion індустрії, на прикладі бренду Chereshnivska" (Ірина Кохан, співвласниця бренду Chereshnivska), "SMM стратегія для fashion бренду" (Вікторія Багдай, менеджерка ONE : ONE AGENCY), "Вихід бренду на міжнародні ринки" (Indra Kaffemanaite, Creative/Art Director Balossa), "Як створити бренд "з нуля". Перспективи fashion-освіти” (Наталія Холодило, власниця бренду Novana Studio), "Бізнес у fashion індустрії на прикладі шоуруму. Основні помилки та кризові моменти" (Лідія Продан, власниця шоуруму Open Store Lviv), “Мотиваційний кейс бренду Horondi" (Олександр Горонді, власник бренду Horondi), "Стала мода визначає майбутнє" (Клаудія Шевелюк, founding partner у Change Agency Responsible Future), "Fashion резиденції: перший досвід та перспективи" (Володимир Нечипорук, генеральний продюсер Ukrainian Fashion Week), "Сталий розвиток. Інновації в текстильній промисловості" (Яна Червінська, власниця бренду Yana Chervinska), "Інновації та стійкість у моді. Розповідь та реальність" (Olga Myelkova, Area Manager в IED - Istituto Europeo di Design), "Бренд стратегія у fashion індустрії" (Анна Кульчицька, власниця Friday Agency), "Тренд 2020 в моді" (Giovanni Ottonello (Art Director у IED - Istituto Europeo di Design).

Акредитація преси

Програма Lviv Fashion Week SS 2020