Lviv Fashion Week for Eco: відбувся показ переможця екологічної програми для дизайнерів бренду Oppido

13 жовтня в рамках Lviv Fashion Week на основній локації Fest Republic пройшов показ Oppido Vintage Silk Upcycling - переможця екологічної програми для українських дизайнерів "Lviv Fashion Week for Eco", яка проходить за підтримки Українського культурного фонду.

"Створювати колекцію з перероблених вінтажних речей виявилося дуже не просто. Головним матеріалом став шовк, а він має багато нюансів. Деякі сукні нам доводилося перешивати по декілька разів, а шовк як матеріал надто делікатний, особливо вінтажний шовк. Зате тепер я з закритими очима на дотик можу розрізнити сто видів шовку і не шовку, знаю нюанси  обробки, прання, прасування. До таких речей краще зайвий раз не торкатися, а ще краще на них не дихати (сміється). Зовсім не просто знайти гору шовку для цілої колекції, тим паче потрібного кольору, текстури і в хорошому стані. З однієї сорочки, наприклад, в кращому разі вийде пів рукава для жакету. Одне можу сказати - тепер я експерт з пошуку, розпорювання та комбінування.

В цілому, я залишилася задоволеною своєю роботою. Але як пасіонарій, я б ще працювала і працювала з колекцією, якби не дуже вузькі часові рамки. Глядачі оцінювали колекцію з точки зору чергового дизайнерського показу, більшість з них навіть не здогадалася, що речі були зшиті з upcycling вінтажу. Для мене це стало найкращим схвальним відгуком. Тому, думаю, я впоралася. Принаймні з завданням, яке з самого початку поставила сама для себе. Я планую і далі працювати з вінтажними матеріалами, і не лише з шовком, точно буду рухатися в цьому напрямку, сподіваюся отримати підтримку і позитивний feedback. Одне я знаю напевне - мені подобається розуміння того, що я створюю нові красиві речі красивим шляхом з красивих старих речей" - розповідає Олена Лазоренко, дизайнер Oppido.

Нагадаємо, що програма Lviv Fashion Week for Eco включала 5-денну навчальну частину і конкурс серед учасників на кращу еко-спрямовану колекцію. Проєкт, у якому взяли участь 36 дизайнерів з різних куточків України,  заснований з метою популяризувати sustainable fashion серед дизайнерів та споживачів, продемонструвати, що еко-тема – це якісно, трендово та перспективно, активізувати еко-активності у роботі українських дизайнерів. Консультації щодо екологічної складової колекцій при визначенні переможця конкурсу були надані Zero Waste Lviv.

Фото: Ігор Федорів