Лекція Зої Звиняцківської "Українська мода часів Незалежності: ключові міфи епохи"

29 жовтня о 14.00 годині в Леополіс-холі (ТГ "Опера Пасаж", пр. Свободи, 27) відбудеться лекція Зої Звиняцківської "Українська мода часів Незалежності: ключові міфи епохи". 

Зоя Звиняцківська – історик моди, fashion-критик, журналіст, культуролог, за фахом мистецтвознавець. Стояла біля витоків української модної індустрії та інституту fashion-критики. Засновник Ukrainian Fashion Museum, перший fashion-редактор ТОП 10. Лектор "Культурного проекту" та Kiev Fashion Institute. Створила авторські курси "Історія моди ХХ століття","“Українська мода доби Незалежності", "Модний авангард". Автор розділу про сучасну моду України в енциклопедії "World dress and fashion" (Berg Publishers, Oxford, UK)

Історія моди України доби Незалежності – це не зовсім історія поступової зміни модних трендів. Скоріше це історія шляху, який громадяни України подолали в уявленні про самих себе за чверть століття: від самоусвідомлення в якості мешканців однієї з провінцій радянської імперії до розуміння своєї країни як самостійної держави, що орієнтується на європейські цінності. Всі ці складні ментальні зміни можна дуже наочно описати за допомогою одягу, що створювали українські дизайнери протягом цього часу.

Історію української моди доби Незалежності можна поділити на три великих етапи:
1991-1998
1998-2008
2008-2013
Четвертий етап, що розпочався Революцією Гідності, триває й досі.
Кожен з цих етапів характеризує створення двох головних соціальних міфів свого часу. Один зазвичай належить ідеології, другий – матеріальному світу. Свобода і багатство, національна держава і пострадянський гламур, нарешті, європейські цінності і такий привабливий “світовий ринок” – всі ці ідеї як у краплі води відбилися в українській моді. Варто лише пильніше придивитися до неї.

Реєстрація завершена